KAUNTER BARISTA DAN MINUMAN L’APPRENTI CAFÉ@FOOD 1
Bagi mempelbagaikan aktiviti pengajaran dan pembelajaran, kaunter barista dan minuman telah dibangunkan di L’apprenti Café@Food 1, Fakulti Sains dan Teknologi Makanan (FSTM) untuk memberi peluang kepada pelajar kursus FSM4704 (Pengurusan Minuman dan Bar) mengaplikasi pengetahuan yang diperolehi di dalam kelas disamping menimba pengalaman dalam menjalankan perniagaan minuman. Berbekalkan modal yang diberikan, pelajar menjalankan perniagaan secara berkumpulan di mana setiap kumpulan perlu bersaing untuk mencapai hasil jualan tertinggi dalam tempoh masa yang ditetapkan.
Menerusi aktiviti ini juga, pelajar diberi peluang mencipta resipi minuman baru atau “Signature Drink” berdasarkan kreativiti serta berasaskan tren semasa dan kajian pasaran. Pelajar mencipta dua jenis minuman baru yang bersesuaian dengan konsep perniagaan L’apprenti Café@Food 1 iaitu minuman sejuk dan minuman panas berasaskan kopi. Di samping itu, pelajar juga mendapat pengalaman menguruskan pelbagai aspek perniagaan menerusi aktiviti jualan, promosi, pengurusan sumber manusia, operasi dan sebagainya. Minuman yang dijual di kaunter barista dan minuman L’apprenti Café@Food 1 berharga antara RM3.50 hingga RM6.00 dan menu yang ditawarkan adalah seperti berikut:
Standard Menu
Hot Long Black/ Americano
Hot Caffe Latte
Hot Flat White
Ice Long Black/ Americano
Ice Caffe Latte
Ice Flat White
Signature Menu
Hot Signature
Cold Signature
Aktiviti ini diharap dapat memberi manfaat dalam memupuk serta menggilap ciri keusahawanan seperti kreatif, inovatif, berdaya saing serta bijak mengambil peluang di kalangan pelajar.
Kaunter Barista dan Minuman L’Apprenti Cafe
Pelajar menguasai prinsip dan kemahiran barista
Majlis perasmian Kaunter Barista dan Minuman L’apprenti Café@Food 1 dihadiri oleh warga FSTM
Para pelanggan berpuas hati dan menyokong aktiviti jualan minuman di fakulti
Dua kategori jualan minuman – Signature drink dan Barista Standard Coffee
Tarikh Input: 19/10/2018 | Kemaskini: 19/10/2018 | shuhada_md
DEKAN
FAKULTI SAINS DAN TEKNOLOGI MAKANAN
UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA
43400, SERDANG,
SELANGOR MALAYSIA