Direktori Staf Akademik | FAKULTI SAINS DAN TEKNOLOGI MAKANAN
» JABATAN » SAINS MAKANAN » Direktori Staf Akademik

Direktori Staf Akademik

KETUA JABATAN
BSc. [UPM], MSc. [UPM], PhD [Guelph]

Bidang Kepakaran
Bidang Utama: Sains Makanan
Sub-bidang: Keselamatan Makanan; Diagnostik

Maklumat Hubungan
Pejabat: 106, Aras 1, Food 1
Tel: +603-9769 8254
 
AMAL PUTRA
 
Dip. Sains & Pendidikan [UPM], BSc. [Louisiana], MSc. [Louisiana], PhD [Pennsylvania]

Bidang Kepakaran
Bidang Utama: Keselamatan Makanan
Sub-bidang: Kimia Makanan; Keselamatan Kimia Makanan

Maklumat Hubungan
Pejabat: 040, Aras Bawah, Food 1
Tel: +603-9769 8378                                    

Scopus | Google Scholar | ResearchGate | ORCID
[Muat turun CV]

PROFESOR

Nazamid Saari (Profesor Dr.)
BSc. [UPM], MSc. [Saga], PhD [Kagoshima]

Bidang Kepakaran
Bidang Utama: Biokimia dan Bioteknologi Makanan
Sub-bidang: Protein Makanan; Enzimologi Makanan

Maklumat Hubungan
Pejabat: 118, Aras 1, Food 1
Tel: +603-9769 8385
Emel: nazamid@upm.edu.my

Scopus | Google Scholar | ResearchGate | ORCID
[Muat turun CV]

BSc. Edu. (Hons) [UPM], PhD [UPM]

Bidang Kepakaran
Bidang Utama: Fitokimia
Sub-bidang: Kimia Semulajadi Produk; Metabolomik

Maklumat Hubungan
Pejabat: C3-11, Aras 3, Food 4
Tel: +603-9769 8343
 
 
Farooq Anwar (Profesor Dr.)
MSc. [University of the Punjab], PhD [University of Sindh]

Bidang Kepakaran
Bidang Utama: Kimia Makanan
Sub-bidang: Analytical Chemistry; Fitokimia; Makanan Fungsian

Maklumat Hubungan
Pejabat: Aras Bawah, Food 1
Tel: -
 
PROFESOR MADYA
BSc. (Hons) [LaTrobe], MSc. [Canberra], PhD [UPM]

Bidang Kepakaran
Bidang Utama: Mikrobiologi
Sub-bidang: Mikrobiologi Makanan; Keselamatan Mikrobiologi Makanan

Maklumat Hubungan
Pejabat: 112, Aras 1, Food 1
Tel: +603-9769 8388
 


Yaya Rukayadi (Profesor Madya Dr.)
BSc. [UPI, Indonesia], MSc. [IPB], PhD [IPB]

Bidang Kepakaran
Bidang Utama: Mikrobiologi
Sub-bidang: Mikrobiologi Makanan; Keselamatan Mikrobiologi Makanan

Maklumat Hubungan
Pejabat: C3-10, Aras 3, Food 4
Tel: +603-9769 8519
Emel: yaya_rukayadi@upm.edu.my

Scopus | Google Scholar | ResearchGate | ORCID
[Muat turun CV]

BSc. [UPM], MSc. [UPM], PhD [Surrey]
 
Bidang Kepakaran
Bidang Utama: Toksikologi Molekular
Sub-bidang: Toksikologi Mekanistik; Toksikologi Makanan

Maklumat Hubungan
Pejabat: C3-23, Aras 3, Food 4
Tel: +603-9769 8364
BSc. [UPM], MSc. [UM], PhD [Wageningen]

Bidang Kepakaran
Bidang Utama: Pengurusan Kualiti Makanan
Sub-bidang: Keselamatan Kimia Makanan

Maklumat Hubungan
Pejabat: 1.15, Aras 1, Food 2
Tel: +603-9769 8410
BSc. [UPM], MSc. [UPM], PhD [Massey]

Bidang Kepakaran
Bidang Utama: Mikrobiologi Makanan
Sub-bidang: Keselamatan Mikrobiologi Makanan; Model Prediktif

Maklumat Hubungan
Pejabat: 1.18, Aras 1, Food 2
Tel: +603-9769 8533

Scopus | Google Scholar | ResearchGate | ORCID
BSc. (Hons) [UPM], MSc. [UM], PhD [Cranfield]

Bidang Kepakaran
Bidang Utama: Keselamatan Mikrobiologi Makanan
Sub-bidang: Mikologi Makanan; Mikotoksin

Maklumat Hubungan
Pejabat: 120, Aras 1, Food 1
Tel: +603-9769 8259
PENSYARAH KANAN
BSc. [UKM], MSc. [UPM], PhD [Nottingham]

Bidang Kepakaran
Bidang Utama: Sains Pemakanan
Sub-bidang: Makanan Fungsian; Teknologi Omik Makanan - Nutrigenomik

Maklumat Hubungan
Pejabat: C3-24, Aras 3, Food 4
Tel: +603-9769 8534
Dip. Tekn. Makanan [UiTM], BSc. [UiTM], MSc. [UPM], PhD [Rutgers]

Bidang Kepakaran
Bidang Utama: Sains Makanan
Sub-bidang: Kimia & Pemprosesan Makanan; Interaksi Lipid - Protein

Maklumat Hubungan
Pejabat: C3-17, Aras 3, Food 4
Tel: +603-9769 8352
BSc. [UPM], MSc. [UPM], PhD [Guelph]

Bidang Kepakaran
Bidang Utama: Kimia Makanan
Sub-bidang: Enzimologi Makanan

Maklumat Hubungan
Pejabat: 042, Aras Bawah, Food 1
Tel: +603-9769 8393

Scopus | Google Scholar | ResearchGate | ORCID

Nurul Shazini Ramli (Dr.)
 
BSc. (Hons) [UPM], PhD [UPM]

Bidang Kepakaran
Bidang Utama: Sains Pemakanan
Sub-bidang: Diet, Faktor Makanan & Kesihatan Metabolik; Metabolomik

Maklumat Hubungan
Pejabat: 139, Aras 1, Food 1
Tel: +603-9769 8354
BSc. [Adelaide], PhD [Sydney]

Bidang Kepakaran
Bidang Utama: Bioteknologi Makanan
Sub-bidang: Teknologi Fermentasi

Maklumat Hubungan
Pejabat: 113, Aras 1, Food 1
Tel: +603-9769 8373
BSc. [UPM], MSc. [UPM], PhD [Guelph]

Bidang Kepakaran
Bidang Utama: Kimia Makanan
Sub-bidang: Biokimia Lepastuai Bagi Buah & Sayuran; Metabolit Tumbuhan

Maklumat Hubungan
Pejabat: 117, Aras 1, Food 1
Tel: +603-9769 8342 
Bc. of Applied Sc. (Hons) [Otago], PhD [Nottingham]

Bidang Kepakaran
Bidang Utama: Keselamatan Makanan
Sub-bidang: Biologi Molekular; Alahan Makanan & Immunologi

Maklumat Hubungan
Pejabat: 1.20, Aras 1, Food 2
Tel: +603-9769 8256
BSc. [IIUM], PhD [Sydney]

Bidang Kepakaran
Bidang Utama: Bioteknologi Makanan
Sub-bidang: Mikrobiologi Makanan; Kejuruteraan Metabolik

Maklumat Hubungan
Pejabat: 126, Aras 1, Food 1
Tel: +603-9769 8391
BSc. [Rochester Institute of Technology, New York], MSc. [UPM], PhD [Michigan]

Bidang Kepakaran
Bidang Utama: Mikrobiologi Makanan
Sub-bidang: Keselamatan Makanan; Validasi Proses

Maklumat Hubungan
Pejabat: 133, Aras 1, Food 1
Tel: -
BSc. [IIUM], MSc. [Leeds], PhD [UPM]

Bidang Kepakaran
Bidang Utama: Kimia Makanan
Sub-bidang: Kimia Polisakarida Makanan

Maklumat Hubungan
Pejabat: 039, Aras Bawah, Food 1
Tel: +603-9769 8250
FELO PERUNDING


Azizah Hj. Hamid (Profesor Dr.)
BSc. [Indiana], MSc. [Indiana], PhD [Wisconsin]

Bidang Kepakaran
Bidang Utama: Sains Makanan
Sub-bidang: Kimia Makanan; Makanan Fungsian

Maklumat Hubungan
Pejabat: 111, Aras 1, Food 1
Tel: +603-9769 
Emel: azizahah@upm.edu.my

Scopus | Google Scholar | ResearchGate | ORCID
[Muat turun CV]

 
 

Kemaskini:: 14/03/2024 [wannurain]

PERKONGSIAN MEDIA

FAKULTI SAINS DAN TEKNOLOGI MAKANAN
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03 9769 8367
Tiada
SXDdEAU~