PROGRAM PENYELIDIKAN
Pengurusan dan Khidmat Makanan
SINOPSIS PROGRAM
Industri makanan adalah kompleks, terdiri daripada pelbagai perniagaan yang menyediakan makanan untuk dimakan oleh penduduk dunia. Pemborong makanan misalnya terdiri dari bahagian pemasaran makanan di mana barang dikumpulkan, disimpan, dan diangkut ke peruncit, pengusaha perkhidmatan makanan, pemborong lain, pemerintah, dan jenis perniagaan lain. Industri makanan runcit telah berubah dengan ketara sejak beberapa dekad yang lalu, kerana banyak kedai besar dan kedai makanan bukan tradisional telah meningkatkan bahagian penjualan makanan mereka. Perubahan dalam pilihan makanan pengguna juga tercermin dalam peruncitan makanan, termasuk pengenalan inovasi produk untuk memenuhi permintaan pengguna baru.
Oleh itu, kumpulan penyelidikan pengurusan makanan didedikasikan untuk spektrum peranan yang luas dalam industri makanan. Ini meliputi sistem pemasaran makanan yang menghubungkan ladang dengan pengguna melalui aktiviti pembuatan makanan, pemborong, dan peruncitan yang merangkumi kedai makanan dan sampai batas tertentu meliputi perkhidmatan makanan dan kemudahan perhotelan. Kumpulan ini menjalankan penyelidikan mengenai tingkah laku pengguna dan organisasi, pemasaran makanan, isu-isu dasar dalam rantai makanan, inovasi dan pengembangan produk baru serta menjaga keselamatan makanan dan kualiti pemakanan di seluruh rantaian bekalan makanan di industri makanan yang akhirnya membawa kepada peningkatan prestasi baik untuk syarikat kecil dan besar termasuk PKS yang bersaing di semua sektor industri perhotelan dan makanan.
Kepakaran ahli kumpulan adalah pelbagai meliputi pemasaran, pengurusan perkhidmatan, penyelidikan operasi yang menggunakan pendekatan penyelidikan kuantitatif dan kualitatif. Sebagai pengganti peranan UPM sebagai Universiti Penyelidikan, kumpulan penyelidik pengurusan makanan dalam waktu terdekat akan melakukan usaha kolaborasi dengan industri makanan dan usaha ini akan membawa kepada aktiviti penyelidikan yang lebih pragmatik dan aplikasi yang berguna. Kumpulan penyelidikan bertujuan untuk menjadi penyokong utama penyelidikan dan kemajuan teknologi untuk industri makanan di Malaysia.
KETUA PROGRAM PENGURUSAN DAN KHIDMAT MAKANAN
Hazrina binti Ghazali (Prof. Madya Dr.)
KETUA KUMPULAN PENGURUSAN MAKANAN
Wan Melissa binti Wan Hassan (Dr.)
AHLI-AHLI
PENYELIDIKAN SEMASA
Malaysia’s Heritage Food Viability: Disinterring the Exertions Practiced on Traditional Malay Kuih in Mersing
PENYELIDIKAN TERDAHULU
Kemaskini:: 27/04/2022 [lilytahnani]
DEKAN
FAKULTI SAINS DAN TEKNOLOGI MAKANAN
UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA
43400, SERDANG,
SELANGOR MALAYSIA