KOLABORASI MPOC-UPM; INISIATIF TERKINI DALAM MEMPROMOSIKAN MINYAK SAWIT MALAYSIA | FAKULTI SAINS DAN TEKNOLOGI MAKANAN
» BERITA » KOLABORASI MPOC-UPM; INISIATIF TERKINI DALAM MEMPROMOSIKAN MINYAK SAWIT MALAYSIA

KOLABORASI MPOC-UPM; INISIATIF TERKINI DALAM MEMPROMOSIKAN MINYAK SAWIT MALAYSIA

Beberapa pensyarah dari Fakulti (Dr. Mohd Sabri Pak Dek, Dr. Masni Mat Yusoff, Dr. Nurul Shazini Ramli, dan Dr. Ahmad Haniff Jaafar) telah bekerjasama dengan Majlis Minyak Sawit Malaysia (MPOC) sejak tahun 2017, untuk menyokong agenda kelapa sawit negara melalui aktiviti pengajaran dan pembelajaran. Kerjasama ini dimulakan untuk meningkatkan pengetahuan dan kesedaran industri kelapa sawit dalam kalangan pelajar Fakulti. Pelbagai program yang telah berjaya dianjurkan bersama dengan MPOC, seperti Program Outreach MPOC, Program Duta Pelajar “Love My Palm Oil” UPM, dan Kit Pembangunan Pembelajaran.

Pada Disember 2018, Fakulti berjaya menganjurkan Program Pendidikan tentang Proses dan Khasiat Sawit, yang melibatkan tiga fakulti lain di UPM (Pertanian, Sains Perubatan dan Kesihatan, serta Perhutanan). Dengan penyertaan lebih daripada 150 pelajar dan maklum balas positif yang diterima, pihak penganjur mendapat inspirasi positif untuk meningkatkan kerjasama mereka ke tahap yang lebih tinggi.

Pada 24 Mac 2019, Perdana Menteri Malaysia ketika itu, Tun Dr. Mahathir Mohamad, melancarkan kempen "Love MY Palm Oil" untuk meningkatkan semangat cinta dan bangga dalam kalangan rakyat Malaysia terhadap produk minyak sawit Malaysia. Berikutan itu, Fakulti dan MPOC bergerak bersama-sama dengan lebih agresif dengan menganjurkan beberapa program berkaitan penyelidikan dan akademik untuk memajukan misi mempromosikan minyak sawit mereka seperti lawatan lapangan untuk pelajar yang mengikuti subjek FST 4834 (Teknologi Lemak dan Minyak) di Pusat Pengalaman Minyak Sawit (POEC), Sime Darby Plantation Academy (SDPA), Pulau Carey, Selangor (April 2019), dan pelancaran Persatuan Tenera UPM (TENERA; April 2019) yang merupakan sebahagian daripada program pelajar sebagai Duta Kelapa Sawit.

Tarikh Input: 01/12/2020 | Kemaskini: 01/12/2020 | haniesa

PERKONGSIAN MEDIA

FAKULTI SAINS DAN TEKNOLOGI MAKANAN
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03 9769 8367
Tiada
B1611224336