Makmal Penyelidikan | FAKULTI SAINS DAN TEKNOLOGI MAKANAN
» PENYELIDIKAN » FASILITI PENYELIDIKAN » Makmal Penyelidikan

Makmal Penyelidikan

PROGRAM PENYELIDIKAN FSTM TAHUN 2023

 

BIL.

PROGRAM

KUMPULAN

NAMA MAKMAL

LOKASI

PEGAWAI YANG BERTANGGUNGJAWAB

 ALATAN MAKMAL

1

Pengurusan dan Khidmat Makanan

 

 

 

Pengurusan dan Khidmat Makanan

 

Ketua:

PM Dr. Hazrina Ghazali

 

Makmal Pengurusan dan Khidmat Makanan

Ketua: PM Dr. Hazrina Ghazali

 

Ahli:

Prof. Dr. Muhammad Shahrim Abdul Karim

Dr. Wan Melissa Wan Hassan

Dr. Ungku Fatimah Ungku Zainal Abidin

Dr. Ainul Zakiah Abu Bakar

Dr. Ahmad Fareed Ismail

Dr. Chua Bee Lia

Dr. Siti Fatimah Mohamad

Dr. Farah Adibah Che Ishak

Dr. Sarina Abdul Halim Lim

Dr. Siti Nurhayati Khairatun Mohd. Sharif

FOOD 4,

Tingkat 3

En. Hamezan Muhammad @ Ahmad

 

 

Pengurusan Makanan

 

Ketua:

Dr. Wan Melissa Wan Hassan

 

2

 

 

 

Keselamatan Makanan

 

 

 

 

 

Keselamatan Kimia dan  Mikrobiologi Makanan

 

Ketua:

PM. Dr. Nor Khaizura Mahmud @ Ab Rashid

 

 

 

 

Makmal Penyelidikan Keselamatan Kimia Makanan

Ketua: Dr. Nuzul Noorahya Jambari

 

Ahli:

PM. Dr. Ahmad Faizal Abdull Razis

PM Dr. Maimunah Sanny

PM Dr. Nik Iskandar Putra Samsudin

Dr. Rashidah Sukor

FOOD 2,

Tingkat 1

Pn. Norliza Othman

  • HPLC  Waters
  • SFE

Makmal Penyelidikan Mikrobiologi Makanan 1

Ketua: PM Dr. Nor Khaizura Mahmud@Ab Rashid

 

Ahli:

PM Dr. Nik Iskandar Putra Samsudin

 

FOOD 1,

Tingkat 2

Pn. Norliza Othman

 

Makmal Penyelidikan Mikrobiologi Makanan 2

Ketua: PM. Dr. Nor Ainy Mahyudin

 

Ahli: -

FOOD 1,

Tingkat 2

Pn. Norliza Othman

 

Makmal Penyelidikan Mikrobiologi Makanan 3

Ketua: Dr. Noor Azira Abdul Mutalib

 

Ahli:

PM. Dr. Farinazleen Mohd Ghazali

PM Dr. Nor Khaizura Mahmud@Ab Rashid (Asset)

Dr. Nurul Hawa Ahmad

FOOD 1,

Tingkat 2

Pn. Norliza Othman

  • Autoclave
  • DNA Amplication System

3

 

Bioteknologi Makanan

 

 

Biopemprosesan

 

Ketua:

Dr. Muhamad Hafiz Abdul Rahim

 

Makmal Penyelidikan Biopemprosesan Makanan 1

Ketua: Dr. Muhamad Hafiz Abdul Rahim

 

Ahli:

Prof. Dr. Nazamid Saari        

Dr. Hanan Hasan

Dr. Fatema Hossain Brishti

FOOD 4,

Tingkat 2

Pn. Noor Hezliza Muhamad Nodin

  • Microbial Optimization System
  • Anaerobic System
  • HPLC Shimadzu
  • High Speed Centrifuge
  • Microplate Spectrofluorometer
  • Microbial Cultivation System
  • PCR Machine

Makmal Penyelidikan Biopemprosesan Makanan 2

Ketua: Dr. Ezzat Mohamad Azman

 

Ahli:

PM. Dr. Anis Shobirin Meor Hussin

Dr. Aliah Zannierah binti Mohsin

 

FOOD 4,

Tingkat 2

Pn. Noor Hezliza Muhamad Nodin

  • DSC 7 Perkin Elmer
  • Z-Nose
  • Spray Dryer
  • Gas Chromatograph Perkin Elmer Clarus 500
  • HPLC Shimadzu

4

Sains Makanan

 

 

Fungsian Makanan

 

Ketua:

Prof. Dr. Faridah Abas

 

Makmal Penyelidikan Fungsian Makanan

Ketua: Prof. Dr. Faridah Abas

 

Ahli:

Prof. Dr. Farooq Anwar

Dr. Nurul Shazini Ramli

Dr. Ahmad Haniff Jaafar

Dr. Mohd Sabri Pak Dek

 

FOOD 1,

Tingkat 2

Pn. Noor Hezliza Muhamad Nodin

  • HPLC Waters
  • Freeze Dry System

Makmal Penyelidikan Fungsian Karbohidrat dan Protein

Ketua: Dr. Wan Zunairah Wan Ibadullah

 

Ahli:

Prof. Dr Roselina Karim

PM Dr. Radhiah Shukri

PM. Dr. Norhayati Hussain

Dr. Nor Afizah Mustapha

Dr. Norhasnida Zawawi

 

 

 

FOOD 2,

Tingkat Bawah

Pn. Norliza Othman

  • High Performance Liquid Chromatography & Vacuum Pack Machine
  • Protein Distillation (Fully Automated)
  • Texture Analyzer System
  • High Pressure Liquid Chromatography
  • Flow Injection Analyser System
  • Fully Automated Fat Determination System
  • Viscometer Detector untuk HPSEC
  • Refractive Index Detector System
  • Microbalance (Electronic)
  • Total Dietary Fiber Determination System
  • Flaskscrubber Glassware Washer

5

Teknologi Makanan

 

 

 

Lemak dan Minyak

 

Ketua:

Prof. Dr. Tan Chin Ping

 

Makmal Penyelidikan Lemak dan Minyak Prof. Yaakob

Ketua: Dr. Masni Mat Yusoff

 

Ahli:

Prof. Dr. Tan Chin Ping

Dr. Tan Tai Boon

 

FOOD 5,

Tingkat 1

Pn. Suraya Saad

  • Zetasizer
  • High Pressure Laboratory Homogeniser
  • Automated Soxhlet Extractor
  • Differential Scanning Calorimeter (DSC)

Pemprosesan dan Pengawetan Makanan

 

Ketua:

PM. Dr. Noranizan Mohd Adzahan

Makmal Pemprosesan dan Pengawetan Makanan 1

Ketua: PM. Dr. Norhayati Hussain

 

Ahli:

Prof. Dr. Roselina Karim

PM Dr. Radhiah Shukri

Dr. Nor Afizah Mustapha

 

FOOD 1,

Tingkat Bawah

Pn. Suraya Saad

 

Makmal Pemprosesan dan Pengawetan Makanan 2

Ketua: PM. Dr. Noranizan Mohd Adzahan

 

Ahli:

Dr. Ismail Fitry Mohammad Rashedi

Dr. Noor Liyana Yusof

 

FOOD 1, 

Tingkat 1

Pn. Suraya Saad

 

Makmal Pemprosesan dan Pengawetan Makanan 3

Ketua: Dr. Rozzamri Ashari

 

Ahli:

PM Dr. Rabiha Hj. Sulaiman

PM Dr. Nur Hanani Zainal Abedin

Dr. Nurul Izzah Khalid

FOOD 5,

Tingkat Bawah

Pn. Suraya Saad

 

Makmal Penyelidikan SFC

Ketua: PM. Dr. Chong Gun Hean

 

Ahli:

Dr. Norhidayah Suleiman

Dr. Noor Hadzuin Nik Hadzir

FOOD 1,

Tingkat Bawah

 

 

 

FOOD 1, 

Tingkat 1

Pn. Suraya Saad

  • SFE System
  • Supercritical Fluid Extractor

Makmal Penyelidikan Aroma dan Perisa

Ketua: PM. Dr. Lasekan Olusegun

 

Ahli:

Dr. Nurul Hanisah Juhari

FOOD 4, 

Tingkat 1

Pn. Noor Hezliza Muhamad Nodin

 

Kemaskini:: 12/10/2023 [lilytahnani]

PERKONGSIAN MEDIA

FAKULTI SAINS DAN TEKNOLOGI MAKANAN
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03 9769 8367
Tiada
SXDdUAC~