Pengenalan | FAKULTI SAINS DAN TEKNOLOGI MAKANAN
» JABATAN » TEKNOLOGI MAKANAN » Pengenalan

Pengenalan

Jabatan Teknologi Makanan telah ditubuhkan pada 01 Mac 1982. Sejak penubuhannya, jabatan telah mempelopori bidang pengajaran, penyelidikan dan perundingan dalam bidang pemprosesan dan kejuruteraan makanan. la menawarkan kemudahan seperti loji pepandu, pemprosesan makanan terkini dan makmal sensori yang lengkap.

Jabatan Teknologi Makanan bertanggung jawab menawarkan program Bachelor Sains Pengajian Makanan (BSPMK) dengan dua pilihan iaitu Pengurusan Makanan dan Pemasaran Makanan. Jabatan ini juga membantu Jabatan Sains Makanan dan Jabatan Pengurusan dan Khidmat Makanan menjalankan program Bacelor Sains & Teknologi Makanan dan Bacelor Pengurusan Perkhidmatan Makanan dengan menawarkan kursus-kursus dalam bidang pemprosesan dan kejuruteraan makanan.
 
Selain daripada itu, jabatan juga menawarkan program Ijazah Sarjana dan Doktor Falsafah dengan tesis dalam bidang Pemprosesan dan Kejuruteraan Makanan serta program Master Teknologi Makanan melalui kerja kursus.

 

PEJABAT JABATAN:

 

 Chong Gun Hean (Profesor Madya Dr.)
 BSc. (UPM), MSc. (UPM), Ph.D (UPM)
 Bidang Kepakaran:Kejuruteraan Bendalir Kritikal;   Kejuruteraan   Makanan
 Emel : gunhean@upm.edu.my
 Tel    : 03-9769 8414
 Faks : -
ORCID:https://orcid.org/0000-0002-6521-1832
Muat turun CV
 
Zurainy Mohd Shariff (Pn.) 
Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi)
zurainy@upm.edu.my
Tel : 03-9769 8355 
Faks : 03-8948 5970

 

 

 

Kemaskini:: 07/01/2019 [zurainy]

PERKONGSIAN MEDIA

FAKULTI SAINS DAN TEKNOLOGI MAKANAN
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03 9769 8367
Tiada
B1566554357