MASTER/PhD SECARA PENYELIDIKAN | FAKULTI SAINS DAN TEKNOLOGI MAKANAN
» AKADEMIK » SISWAZAH » MASTER/PhD SECARA PENYELIDIKAN

MASTER/PhD SECARA PENYELIDIKAN

PROGRAM SECARA PENYELIDIKAN (MASTER/PHD)

BIDANG PENGAJIAN

  • KESELAMATAN MAKANAN
  • SAINS MAKANAN
  • TEKNOLOGI MAKANAN
  • BIOTEKNOLOGI MAKANAN
  • PENGURUSAN MAKANAN
  • PENGURUSAN PERKHIDMATAN MAKANAN
  • SEKURITI MAKANAN & PERUBAHAN CUACA (BIDANG GUNASAMA UPM)

 

M.Sc/PhD Keselamatan Makanan

Rangkaian pengeluaran makanan merupakan sistem yang sangat kompleks di mana risiko bahaya daripada makanan adalah benar. Oleh itu, penggunaan dan aplikasi kepakaran teknikal yang lebih tinggi adalah perlu dalam industri makanan. Industri makanan kini berhadapan dengan pendekatan keselamatan makanan ladang ke meja. Terdapat keperluan yang meningkat bagi pakar-pakar dalam keselamatan makanan yang mampu untuk menjalankan pemantauan dan penilaian parameter mikrobiologi, kimia dan fizikal untuk keselamatan produk. Tujuan bidang ini adalah untuk menyediakan calon dengan teori yang berkaitan dan pengetahuan teknikal untuk menjalankan penyelidikan dalam bidang keselamatan makanan. Pelajar akan dapat memahami isu-isu yang lebih terperinci yang termasuk patogen, bahan kimia bahaya dan GMO yang berkaitan dengan keselamatan makanan. Pelajar akan didedahkan kepada maklumat terkini mengenai status, keazaman, kesan pemprosesan, serta permohonan pengurusan kualiti HACCP dan penilaian risiko makanan tertentu.

 

M.Sc/PhD Sains Makanan

Bidang sains makanan termasuk kimia makanan dan biokimia, fungsian makanan, mikrobiologi makanan, enzim makanan dan lain-lain bidang yang berkaitan. Pelajar boleh memilih dari pelbagai kursus untuk memenuhi keperluan individu dan pilihan pengkhususan serta menjalankan projek penyelidikan dalam bidang sains makanan termasuk enzimology makanan, fiziko-kimia dan ciri-ciri fungsi karbohidrat makanan, lipid makanan, protein makanan dan polimer lain , pengkapsulan rasa, pemakanan, makanan berfungsi, makanan dan mikrobiologi. Pemahaman dalam interaksi molekul, komposisi makanan, interaksi dalam makanan, mikroorganisma dan persekitarannya, dan sifat-sifat fiziko-kimia sistem makanan boleh digunakan dalam menerangkan perubahan pemakanan dan kualiti makanan.

 

M.Sc/PhD Teknologi Makanan

Bidang ini menawarkan kursus-kursus ijazah yang mencabar dan penyelidikan kepada calon-calon yang berminat untuk meningkatkan pengetahuan mereka dalam teknologi makanan. Pelajar akan didedahkan kepada isu-isu semasa dalam bidang ini dan program ini membolehkan pelajar memberi tumpuan mereka dalam pemprosesan makanan (terma dan bukan haba), kejuruteraan makanan (proses makanan dan reka bentuk peralatan), nanoteknologi makanan, pembangunan produk makanan, pembungkusan makanan, pengekstrakan cecair super kritikal dan teknologi lepas tuai.

 

M.Sc/PhD Bioteknologi Makanan

Bidang ini bertujuan untuk menyediakan calon dengan pengetahuan teori dan teknikal yang akan membolehkan pelajar untuk menjalankan penyelidikan dalam bidang bioteknologi makanan. Pelajar dapat memahami dan membincangkan kepentingan pelbagai proses bioteknologi dalam pengeluaran makanan dan bioingredients makanan, biopemprosesan makanan, dan analisis komponen makanan, tetapi juga dapat menggunakan prinsip-prinsip dan konsep pelbagai teknologi dalam penyelidikan mereka . Di samping itu, pelajar juga akan memperoleh kefahaman tentang peranan bioteknologi moden dalam keselamatan makanan melalui pengeluaran makanan transgenik atau makanan yang diubahsuai secara genetik, dan dalam peningkatan makanan dan bahan-bahan makanan bagi industri, penerimaan dan perdagangan makanan yang diubahsuai secara genetik, undang-undang dan peraturan yang mengawal selia penggunaan pemangkin biologi, mikroorganisma, tumbuh-tumbuhan (diubah suai atau sebaliknya) dalam sistem makanan serta apa-apa isu-isu semasa dalam hubungan bioteknologi makanan.

 

M.Sc/PhD Pengurusan Makanan

Bidang ini menawarkan pengalaman yang dinamik dan mencabar serta inovatif untuk individu yang bercita-cita dan berminat untuk meningkatkan pengetahuan serta kemahiran mereka dalam bidang-bidang pengurusan makanan dan juga menyediakan hands-on penyelidikan kepada pelajar untuk membangunkan kemahiran mereka. Bidang ini membolehkan pelajar untuk menjalankan penyelidikan dalam bidang-bidang pengurusan makanan seperti kualiti perkhidmatan, budaya organisasi, pengurusan sumber manusia, perkhidmatan pandangan kegagalan dan strategi pemulihan yang berkaitan, kecekapan organisasi, imej jenama, pembangunan produk, pemasaran makanan dan tingkah laku pengguna.

 

M.Sc/PhD Pengurusan Perkhidmatan Makanan

Bidang ini adalah direka untuk menyediakan graduan bagi kerjaya dalam perkhidmatan makanan dan industri hospitaliti. Bidang ini juga menyediakan calon-calon untuk pengajaran dan penyelidikan dalam bidang hospitaliti/perkhidmatan makanan seperti pensyarah kolej/universiti atau perunding bidang perhotelan. Bidang penyelidikan yang berkaitan adalah pengurusan restoran, reka bentuk dan susun atur restoran, perancangan menu, budaya makanan, pelancongan makanan, masakan dan gastronomi, warisan budaya, dan makanan yang mampan.

 

KELAYAKAN AKADEMIK 

PROGRAM KEDOKTORAN (PhD)

1. Pemohon hendaklah mempunyai:

  1. Ijazah Master secara Penyelidikan dalam bidang berkaitan dengan bidang PhD yang dipohon; atau
  2. Ijazah Master secara Kerja Kursus dalam bidang berkaitan dengan minimum PNGK 3.000; atau
  3. Ijazah Sarjana Muda dalam bidang berkaitan dengan minimum PNGK 3.750 atau setara dengan Ijazah Sarjana Muda Kelas Pertama. (Mulai kemasukan Semester Pertama 2018/2019) 

 

2. Pelajar tahun akhir program pengajian Ijazah Master juga boleh dipertimbangkan untuk kemasukan bersyarat dengan PNGK atau kelayakan terkini yang memenuhi syarat kemasukan program PhD.

 

 

PROGRAM IJAZAH MASTER SECARA PENYELIDIKAN/SECARA KERJA KURSUS

1. Pemohon hendaklah mempunyai:

  1. Ijazah Sarjana Muda atau setara dalam bidang berkaitan dengan minimum PNGK 2.750; atau
  2. Ijazah Sarjana Muda atau setara dalam bidang berkaitan dengan PNGK 2.500 - PNGK 2.749 hendaklah mempunyai minimum 3 tahun pengalaman kerja dalam bidang berkaitan; atau
  3. Ijazah Sarjana Muda atau setara dalam bidang yang berkaitan dengan PNGK di bawah 2.500 hendaklah mempunyai minimum 5 tahun pengalaman kerja dalam bidang berkaitan.

 

2. Pelajar tahun akhir program pengajian Ijazah Sarjana Muda juga boleh dipertimbangkan untuk kemasukan bersyarat dengan PNGK atau kelayakan terkini yang memenuhi syarat kemasukan program Master.

 

Untuk pendaftaran, boleh klik "Apply Now"

 

Pegawai yang boleh dihubungi:

Wan Zarith Nattasha binti Zul Shamshuddin
Pegawai Eksekutif
nattasha@upm.edu.my
Tel : 03-9769 8369

Kemaskini:: 25/10/2023 [lilytahnani]

PERKONGSIAN MEDIA

FAKULTI SAINS DAN TEKNOLOGI MAKANAN
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03 9769 8367
Tiada
SXETKAD~