Jabatan Sains Makanan | FAKULTI SAINS DAN TEKNOLOGI MAKANAN
» PERKHIDMATAN » PERKHIDMATAN MAKMAL OLEH JABATAN DAN BAHAGIAN » Jabatan Sains Makanan

Jabatan Sains Makanan

Berikut adalah makmal pengajaran di bawah Jabatan Sains Makanan:

  1. Makmal Biokimia Makanan
  2. Makmal Mikrobiologi Makanan
  3. Makmal Mikologi
  4. Makmal Lipid
  5. Makmal Mineral
  6. Makmal Instrumentasi
  7. Makmal Biologi Molekul

 

Berikut pula adalah senarai perkhidmatan yang ditawarkan oleh Jabatan Sains Makanan di bawah Unit Analisis Makanan:

BIL 

PERKHIDMATAN/ PARAMETER

 Proximate Analysis

1

Crude Fat

2

Crude Protein

3

Moisture 

4

Ash

5

Crude Fiber

6

Dietary Fiber

7

Carbohydrate

8

Energy

 Compositional Analysis

9

Reducing Sugar

10

Titratable Acidity

11

Calcium

12

Copper

13

Water activity 

14

Amino acid

15

Sugar analysis

16

Colour 

17

Vitamin C

 Microbiological Assessment & Analysis

18

Aerobic Standard 

19

Anaerobic Plate Count

20

Coliform

21

Yeast & Mold

 Equipment (Rental)

22

Hunter LAB Spectrophotometer (per hour)

23

Water activity (per hour)

24

Rotary Evaporator (per day)

25

Spectrophotometer Benchmark Plus/Microplate Reader (per hour)

26

Nikon Microscope with Digital Camera (per hour)

 

NOTA: Maklumat lanjut berkenaan caj bagi setiap perkhidmatan yang dinyatakan di atas, boleh berhubung dengan Pegawai Sains Jabatan Sains Makanan, Puan Norlinawati Abd. Halim di talian +603-9769 8386 ataupun melalui emel: norlinawati@upm.edu.my.

Kemaskini:: 04/02/2022 [wannurain]

PERKONGSIAN MEDIA

FAKULTI SAINS DAN TEKNOLOGI MAKANAN
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03 9769 8367
03 9769 8367
Tiada
WWDfCA7~