Berikut adalah makmal pengajaran di bawah Jabatan Sains Makanan:
Berikut pula adalah senarai perkhidmatan yang ditawarkan oleh Jabatan Sains Makanan di bawah Unit Analisis Makanan:
BIL |
PERKHIDMATAN/ PARAMETER |
Proximate Analysis |
|
1 |
Crude Fat |
2 |
Crude Protein |
3 |
Moisture |
4 |
Ash |
5 |
Crude Fiber |
6 |
Dietary Fiber |
7 |
Carbohydrate |
8 |
Energy |
Compositional Analysis |
|
9 |
Reducing Sugar |
10 |
Titratable Acidity |
11 |
Calcium |
12 |
Copper |
13 |
Water activity |
14 |
Amino acid |
15 |
Sugar analysis |
16 |
Colour |
17 |
Vitamin C |
Microbiological Assessment & Analysis |
|
18 |
Aerobic Standard |
19 |
Anaerobic Plate Count |
20 |
Coliform |
21 |
Yeast & Mold |
Equipment (Rental) |
|
22 |
Hunter LAB Spectrophotometer (per hour) |
23 |
Water activity (per hour) |
24 |
Rotary Evaporator (per day) |
25 |
Spectrophotometer Benchmark Plus/Microplate Reader (per hour) |
26 |
Nikon Microscope with Digital Camera (per hour) |
NOTA: Maklumat lanjut berkenaan caj bagi setiap perkhidmatan yang dinyatakan di atas, boleh berhubung dengan Pegawai Sains Jabatan Sains Makanan, Puan Norlinawati Abd. Halim di talian +603-9769 8386 ataupun melalui emel: norlinawati@upm.edu.my.
Kemaskini:: 04/02/2022 [wannurain]
DEKAN
FAKULTI SAINS DAN TEKNOLOGI MAKANAN
UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA
43400, SERDANG,
SELANGOR MALAYSIA