HARI PELANCARAN PEMBANGUNAN PRODUK MAKANAN BAHARU | FAKULTI SAINS DAN TEKNOLOGI MAKANAN
» BERITA » HARI PELANCARAN PEMBANGUNAN PRODUK MAKANAN BAHARU

HARI PELANCARAN PEMBANGUNAN PRODUK MAKANAN BAHARU

Pada 29 April 2019, pelajar sarjana tahun ketiga Sarjana Muda Sains dan Teknologi Makanan (BSTM) telah menganjurkan Hari Pelancaran Pembangunan Produk Makanan Baru 2019. Acara ini adalah wajib sebagai syarat kursus FST4828 (Pembangunan Produk Makanan Baru). Semasa acara ini, para pelajar mempamerkan pengetahuan sains dan teknologi makanan mereka untuk membuat produk makanan baru berdasarkan permintaan pasaran. Tema itu berasaskan sosej, ais krim, herba, dan kekacang.

Setiap produk makanan ini dinilai oleh panel profesional jemputan daripada industri makanan, bersama Prof. Dr. Hasanah Mohd Ghazali sebagai Ketua Hakim. Para hakim dari industri ini adalah:

• Puan Megawati Suzari (Pengarah Produk Baru, Pembangunan, Ilmu Pengetahuan & Peraturan, Fonterra Brands Malaysia Sdn. Bhd.)
• Puan Hanizah Ahmad (Pusat Inovasi Makanan & Perniagaan, Sime Darby Bhd.)
• Encik Kelvin Soo Quai Siang (Pengarah, Furley Bioextracts Sdn. Bhd.)
• Puan Nur Adina Mohd Tajuddin (Pengurus Hal Ehwal Pengawalseliaan, Abbott Laboratories)
• Cik Lucilla George (Eksekutif Penyelidikan & Pembangunan, Dindings Poultry Processing)


Lapan kumpulan telah bertanding dalam acara ini, iaitu Kumpulan A (Cicer Bites Sdn. Bhd.; Produk: "Wah-Day"), Kumpulan B (Suap Me Co.; Produk: "Chicken Satar Sausage"), Kumpulan C (Galaxy Gravity Sdn. Bhd.; Produk: "King Jello"), Kumpulan D (Palmney Sdn Bhd.; Produk: "Palmney Soft Ice Cream Premix"), Kumpulan E (Sadiya Enterprise; produk: "VeSage"), Kumpulan F (Angularis Enterprise : "Red-dy Bean Slice"), Group G (ICY Ond Sdn. Bhd.; Produk: "Ondelicious"), dan Group H (Yum Yum Enterprise; produk: "Kantanese").

Kesemua hadiah pada acara ini ditaja oleh Aman Brothers Sdn. Bhd. (Kacang dan makanan ringan), dan Farm Fresh Malaysia (produk tenusu).

Tarikh Input: 02/12/2020 | Kemaskini: 02/12/2020 | haniesa

PERKONGSIAN MEDIA

FAKULTI SAINS DAN TEKNOLOGI MAKANAN
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03 9769 8367
Tiada
B1611232622