PAMERAN INTELEKTUAL ANTARABANGSA MELAKA (MIIEx) 2019 | FAKULTI SAINS DAN TEKNOLOGI MAKANAN
» BERITA » PAMERAN INTELEKTUAL ANTARABANGSA MELAKA (MIIEx) 2019

PAMERAN INTELEKTUAL ANTARABANGSA MELAKA (MIIEx) 2019

Pada 6 hingga 8 Ogos 2019, tujuh orang pelajar sarjana muda (Aiza ​​Nur Batrisya Zainal Abidin, Fatimah Mohd Hassan Bashari, Tsuwaibatul Aslamiyah Jamalullail, Ahmad Irfan Ahmad Zaidi, Nor Sharmin Sazali, Nurul Syazana Hanini Mohd Tarmizi dan Muhammad Zakwan Mohamad Zakaria) yang diketuai oleh Prof. Madya Dr. Norhayati Hussain dari Fakulti Sains Makanan dan Teknologi (FSTM) telah mewakili UPM di Pameran Intelektual Antarabangsa Melaka (MIIEx) 2019 yang bertemakan "Humanising Technology: Enable the Disabled". 

Pertandingan ini diadakan setiap tahun di Cawangan Uitm Melaka yang dianjurkan oleh pihak UiTM Melaka dan Kolej Profesional MARA sebagai platform yang ideal untuk pensyarah, kakitangan pentadbiran, pelajar dan orang ramai untuk mempamerkan dan mengkomersialkan produk atau prototaip mereka serta idea yang baru. Terdapat 4 kategori yang berbeza termasuk Inovasi (153 peserta), Ciptaan (27 peserta), Reka bentuk (10 peserta), Pemakanan (11 peserta); dengan jumlah 201 peserta dari sekolah, agensi (TNB) USM, UTHM, UiTM, UTP dan UMP) dan universiti antarabangsa (Iran, Indonesia, Arab Saudi). Terdapat dua sesi untuk menampung keseluruhan kategori makanan dan bukan makanan.

Kami telah berjaya memenangi pingat Emas di bawah kategori Inovasi yang bertajuk “3 dalam 1 Pelembut Daging Berasaskan Nanas”. Nama produk inovatif ini dinamakan sebagai “Pinezer” yang merupakan pengadun daging berteraskan nanas yang dicampur dengan rempah. Ia mempunyai ciri-ciri yang luar biasa untuk melembutkan daging, meningkatkan cecair ketika mengendalikan kesukaran dalam memotong daging, menghilangkan bau yang tidak diingini dan memperbaiki warna daging. Kami ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Bahagian Hal Ehwal Pelajar UPM dan Fakulti kami di atas sokongan dan galakan yang diberikan.

Tarikh Input: 09/08/2019 | Kemaskini: 09/08/2019 | haniesa

PERKONGSIAN MEDIA

FAKULTI SAINS DAN TEKNOLOGI MAKANAN
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03 9769 8367
Tiada
C1594618797