Pertandingan Sains Dan Teknologi Makanan MIFT Ke-11 | FAKULTI SAINS DAN TEKNOLOGI MAKANAN
» BERITA » Pertandingan Sains dan Teknologi Makanan MIFT ke-11

Pertandingan Sains dan Teknologi Makanan MIFT ke-11

Pada 6 dan 7 April 2019, 23 pelajar daripada Fakulti Sains dan Teknologi Makanan (FSTM) telah mewakili UPM dalam Pertandingan Sains dan Teknologi Makanan ke-11 anjuran Institut Teknologi Makanan Malaysia (MIFT). Pertandingan ini diadakan di Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR), Kampus Kampar, Perak. Beberapa universiti tempatan dan swasta turut menyertai pertandingan ini.

Pertandingan ini diadakan setiap dua tahun, di mana ia bertujuan untuk menyediakan platform bagi para pelajar untuk memahami dan menilai kemampuan, kebolehan dan pengetahuan mereka dari segi kemahiran insaniah hinggalah yang melibatkan sains tulen. Pertukaran idea yang berkaitan dengan makanan, penyelidikan yang dijalankan oleh universiti-universiti lain serta pengembangan produk makanan tentu akan memperluas visi dan pemahaman mereka tentang sains makanan dan peluang teknologi dalam industri.

Kesemua peserta bersaing dalam beberapa kategori seperti persembahan lisan, persembahan poster, pertandingan persembahan, kuis mangkuk makanan, dan pembangunan inovasi makanan. Dari semua kategori, pasukan kuiz mangkuk makanan kami berjaya melepasi peringkat separuh akhir. Manakala pelajar tahun kedua, Cik Su Pick Kiong, memenangi pingat perak dalam kategori kuiz mangkuk makanan individu.

Kesimpulannya, persaingan ini memberikan kesan yang baik terhadap pertumbuhan pelajar kita dan juga mempamerkan keupayaan mereka di peringkat kebangsaan. Walaupun UPM tidak membawa pulang jumlah pingat yang signifikan, tetapi para pelajar dapat menimba pengalaman, peluang rangkaian dan juga usaha mencari pengetahuan yang lebih mendalam sebagai graduan sains dan teknologi makanan.

Tarikh Input: 02/05/2019 | Kemaskini: 02/05/2019 | haniesa

PERKONGSIAN MEDIA

FAKULTI SAINS DAN TEKNOLOGI MAKANAN
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03 9769 8367
Tiada
C1594620348