SESI PERKONGSIAN PENGALAMAN ALUMNI | FAKULTI SAINS DAN TEKNOLOGI MAKANAN
» BERITA » SESI PERKONGSIAN PENGALAMAN ALUMNI

SESI PERKONGSIAN PENGALAMAN ALUMNI

Pada 14 April 2019, sesi perkongsian pengalaman bersama alumni telah diadakan di Dewan utama Fakulti (DKTM 1). Acara ini dikoordinasikan oleh Dr. Masni Mat Yusoff, dan dikendalikan oleh Dr. Noor Liyana Yusof, kedua-duanya dari Jabatan Teknologi Makanan. Dr. Masni dan Dr. Liyana adalah alumni Fakulti, setelah menamatkan Ijazah Sarjana Muda Sains dan Teknologi Makanan (BSTM) pada tahun 2009. Kelima-lima panel yang dijemput juga berasal dari kelas BSTM 2009, dan kini bekerja di industri makanan dan agensi kerajaan. Hampir 100 pelajar sarjana muda hadir untuk acara tersebut, kebanyakan mereka adalah pelajar tahun akhir, yang sangat berminat untuk mendengar sendiri apa yang dikongsikan oleh "senior" yang bekerjaya.

Panel memulakan acara dengan menjelaskan kepentingan kursus akademik yang dilakukan semasa pengajian di Fakulti dan bagaimana kursus-kursus tersebut memudahkan mereka semasa fasa awal kerjaya mereka. Ini diikuti oleh perincian lebih lanjut mengenai perbezaan antara perusahaan kecil dan sederhana (PKS) / perniagaan, dan industri multinasional dalam hal lingkup pekerjaan sebagai pelatih industri atau sebagai pekerja. Panel juga menekankan pentingnya kemahiran insaniah yang harus diperolehi pelajar sebelum menghadiri temu duga untuk meningkatkan kebolehpasaran mereka, dan bagaimana kemahiran ini dapat membantu mereka maju sepanjang perjalanan kerjaya mereka. Kemahiran insaniah yang diketengahkan merangkumi kemahiran kepemimpinan, komunikasi, kemampuan untuk bekerja di dalam dan antara jabatan atau bahagian, dan kemahiran membuat keputusan, terutama dalam situasi mendesak.

Panel juga menekankan betapa pentingnya untuk terus meningkatkan tahap keyakinan mereka dan keinginan untuk belajar perkara baru agar dapat membantu mereka berkembang secara peribadi dan profesional. Panel juga berkongsi cabaran kehidupan yang mereka hadapi sepanjang kerjaya mereka, serta petua dalam pengurusan waktu, kewangan, dan tekanan berkaitan pekerjaan untuk kehidupan yang sihat, seimbang, dan bermakna.

Secara keseluruhan, maklum balas positif diterima daripada para peserta dan menyarankan agar sesi seperti ini dapat diatur setiap tahun sebagai bekalan untuk memulakan perjalanan baru setelah tamat pengajian.

Tarikh Input: 02/11/2020 | Kemaskini: 01/12/2020 | haniesa

PERKONGSIAN MEDIA

FAKULTI SAINS DAN TEKNOLOGI MAKANAN
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03 9769 8367
Tiada
BVMMVuE:21:46