Pengurusan Dan Khidmat Makanan | FAKULTI SAINS DAN TEKNOLOGI MAKANAN
» PENYELIDIKAN » PROGRAM PENYELIDIKAN » Pengurusan dan Khidmat Makanan

Pengurusan dan Khidmat Makanan

PROGRAM PENYELIDIKAN

Pengurusan dan Khidmat Makanan

 

SINOPSIS PROGRAM 

Industri makanan adalah kompleks, terdiri daripada pelbagai perniagaan yang menyediakan makanan untuk dimakan oleh penduduk dunia. Pemborong makanan misalnya terdiri dari bahagian pemasaran makanan di mana barang dikumpulkan, disimpan, dan diangkut ke peruncit, pengusaha perkhidmatan makanan, pemborong lain, pemerintah, dan jenis perniagaan lain. Industri makanan runcit telah berubah dengan ketara sejak beberapa dekad yang lalu, kerana banyak kedai besar dan kedai makanan bukan tradisional telah meningkatkan bahagian penjualan makanan mereka. Perubahan dalam pilihan makanan pengguna juga tercermin dalam peruncitan makanan, termasuk pengenalan inovasi produk untuk memenuhi permintaan pengguna baru.

Oleh itu, kumpulan penyelidikan pengurusan makanan didedikasikan untuk spektrum peranan yang luas dalam industri makanan. Ini meliputi sistem pemasaran makanan yang menghubungkan ladang dengan pengguna melalui aktiviti pembuatan makanan, pemborong, dan peruncitan yang merangkumi kedai makanan dan sampai batas tertentu meliputi perkhidmatan makanan dan kemudahan perhotelan. Kumpulan ini menjalankan penyelidikan mengenai tingkah laku pengguna dan organisasi, pemasaran makanan, isu-isu dasar dalam rantai makanan, inovasi dan pengembangan produk baru serta menjaga keselamatan makanan dan kualiti pemakanan di seluruh rantaian bekalan makanan di industri makanan yang akhirnya membawa kepada peningkatan prestasi baik untuk syarikat kecil dan besar termasuk PKS yang bersaing di semua sektor industri perhotelan dan makanan.

Kepakaran ahli kumpulan adalah pelbagai meliputi pemasaran, pengurusan perkhidmatan, penyelidikan operasi yang menggunakan pendekatan penyelidikan kuantitatif dan kualitatif. Sebagai pengganti peranan UPM sebagai Universiti Penyelidikan, kumpulan penyelidik pengurusan makanan dalam waktu terdekat akan melakukan usaha kolaborasi dengan industri makanan dan usaha ini akan membawa kepada aktiviti penyelidikan yang lebih pragmatik dan aplikasi yang berguna. Kumpulan penyelidikan bertujuan untuk menjadi penyokong utama penyelidikan dan kemajuan teknologi untuk industri makanan di Malaysia.

 

KETUA PROGRAM PENGURUSAN DAN KHIDMAT MAKANAN

Hazrina binti Ghazali (Prof. Madya Dr.)

  

KETUA KUMPULAN PENGURUSAN MAKANAN

Wan Melissa binti Wan Hassan (Dr.)

 

AHLI-AHLI

  1. Muhammad Shahrim Ab. Karim (Prof. Dr.)
  2. Hazrina Ghazali (Prof. Madya Dr.)
  3. Wan Melissa Wan Hassan (Dr.)
  4. Dr. Ungku Fatimah binti Ungku Zainal Abidin
  5. Ainul Zakiah Abu Bakar (Dr.)
  6. Ahmad Fareed Ismail (Dr.)
  7. Chua Bee Lia (Dr.)
  8. Siti Fatimah Mohamad (Dr.)
  9. Sarina Abdul Halim Lim (Dr.)
  10. Farah Adibah Che Ishak (Dr.)
  11. Siti Nurhayati Khairatun binti Mohd. Sharif (Dr.)
  12. Nurul Asyikin Ismail (Dr.)

 

 PENYELIDIKAN SEMASA

  1. Critical success factors for implementing halal management system in food in food service operations (UPM)
  2. Development and validation of job satisfaction instrument for offshore catering employees in Malaysia (UPM)
  3. Understanding Consumer S Variety Seeking Behavior In The Restaurant Industry
  4. Mixed Method Study : Needs Assessment And The Development Of A Food Safety Intervention To Improve Three Selected Food Safe Behaviors In School Canteens (UPM)
  5. Exploring The Job Hopping Behaviour Among Employees In Malaysian (UPM) Restaurant Industry In Relation To Their Job Satisfaction, Emotional Exhaustion And Perceived Organization Support (KPT)
  6. Malaysia’s Heritage Food Viability: Disinterring the Exertions Practiced on Traditional Malay Kuih in Mersing

  7. Modelling A Mindset Framework for Food -Based Social Entrepreneurs: Toward Sustainable Local Food Security and Social Well-Being
  8. Discerning  The  Synergism  Of  Mixed-Type  Plant-Based  Emulsifiers  In  Stabilizing  Lutein-Enriched  Red  Palm Olein Nanoemulsions And Microcapsules
  9. Development of Palm-Based Carotene Nanoemulsions and Microcapsules and Their Application in A Model Food System
  10. Themed Restaurant In Malaysia : Staging Memorable Dining Experience And Its Challenges
  11. Analysis Of Food  Safety  Culture Elements   In Foodservice:  Towards The Development Of Assessment Tool For Improving Food Safety Performance

 

PENYELIDIKAN TERDAHULU

  1. Employee intention to leave: A comparison of determinant of intent to leave versus intent to stay in hospitality industry (UPM)
  2. Consumer’s Preference between Fast Food Restaurant and Casual Dining Restaurant in Klang Valley (UPM)
  3. Attracting Mature Customers : The Challenges Faced by The Restaurant Industry in Malaysia (UPM)

 

Kemaskini:: 27/04/2022 [lilytahnani]

PERKONGSIAN MEDIA

FAKULTI SAINS DAN TEKNOLOGI MAKANAN
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03 9769 8367
Tiada
SXDcXAa~